Då sätter vi igång!

Av | november 15, 2019

I mitt arbete har jag en del kundkontakter av olika slag som rör just ekonomi (föga förvånande eftersom jag driver en redovisningsbyrå). I dag pratade jag med en 73-årig företagare. Själv är jag i medelåldern. Vi var överens om att swisch, klarna, paypal och så vidare har gjort det mycket enklare att handla & betala. Inte bara digitala inköp utan även torghandel eller transaktioner privatpersoner emellan har ju förenklats enormt. Ingen vill ha tillbaka den tid som fanns för bara 10 eller 15 år sedan när det var mycket svårare att betala sina traderainköp via banköverföringar. Samtidigt har det tagit bort ett viktigt moment i konsumtionen: du ser inte lika enkelt hur mycket pengar du har. Du öppnar inte längre din plånbok och plockar fram sedlar eller mynt.

Oavsett hur ung eller gammal du är så gäller detta. Är du riktigt ung har du inte lika lång erfarenhet av kontanter som min kund och kanske ser du just nu inget behov att ”känslan för pengarna” som det gav. Men handen på hjärtat .- vad har du för inkomster och utgifter? Känner du till vilket utrymme du har att konsumera?

Detta är ett av skälen till att man ska använda sig av en aktiv budget! Det handlar inte bara om att planera sin framtida konsumtion utan minst lika mycket om att följa upp och reflektera över historiken. Hur gick det, blev utgifterna de jag trodde de skulle bli? Hur mycket utrymme har jag kvar nästa period att reparera bilen eller betala av på lånet för den där resan? Allt det där är information som döljer sig bland siffrorna 🙂

Så det första du ska göra är att skaffa dig en kassabok. Använd gärna min mall som du hittar under budgetexperten – resurser.

0 reaktion på “Då sätter vi igång!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *